Surfdude speaking
Door: Fabian van 't Zand
Blijf op de hoogte en volg Fabian
17 November 2015 | Australië, Sydney
Nog steeds een beetje bijkomend van een fantastisch surfweekend, zit ik in mijn derde verschillende hostel hier in Sydney. Sydney is en blijft de uitvalbasis van mijn reis door Australië. Het is de grootste stad van Australië met ongeveer 5 miljoen inwoners en ik snap niet zo goed waarom dit niet de hoofdstad is (ook al heb ik verder nog niets gezien). Het hostel waar ik nu zit is meteen wel de duurste tot nu toe, maar ik kan hier heel veel informatie krijgen over de rest van Australië en heb continu Wi-Fi!
Het surfweekend
Vrijdag in de late namiddag vertrokken we richting Bendalong. We vertrokken in de spits en dus kwamen we pas rond 22.00 aan op de plaats van bestemming. Bendalong ligt ten zuiden van Sydney en is normaal gesproken zo'n 3 uur rijden. Na een welkomstwoordje van de campingguide en een lekker broodje worst met ui zijn we gaan slapen in een tweepersoons tent. Gedurende het weekend sliep ik met een Colombiaanse jongen in een tent. Hij hield ook van voetbal, dus hadden we meteen gespreksstof. We hebben zelfs nog een balletje getrapt na het surfen (oooh, wat mis ik zelf voetballen toch).
De volgende dag stonden we op met regen... Het was niet koud, maar toch jammer van het weer. Om de tent sprongen al vrolijk kangoeroes rond en er stond een lekker ontbijtje voor ons klaar. Na het ontbijt zochten we een wetsuit uit en gingen we richting strand! Bendalong is een soort schiereiland met 6 stranden rondom het dorp. Bovendien verbleven wij op een camping die gevestigd is in een nationaal park (vandaar de kangoeroes).
Eenmaal op het strand kregen we uitleg over surfen. We stelden onszelf kort voor en vervolgens werden we verdeeld over een drietal surfcoaches. Ik kwam bij een PORTUGESE surfcoach! :D Leuk, omdat bijna alle Portugese mensen heel leuk zijn en ik Lisboa en Portugal echt als een soort tweede huis zie. In Lisboa heb ik twee keer een uur surfles gehad, maar dit heb ik maar niet verteld tijdens het voorstellen. Dit weekend stonden er vier surflessen op het programma van elk 2 uur! Theorie en praktijk wisselden elkaar af en na twee uur surfen kwam de andere groep om ons af te lossen en gingen wij lunchen om vervolgens 's middags weer te gaan surfen.
Maar goed, na de uitleg gingen we te water. Het waaide best hard en de golven waren zeer hoog en volgden elkaar in rap tempo op. Gelukkig was ik goed voorbereid en heb ik bij de Hans en anders oorschelpen laten maken, zodat er geen water in mijn oren komt. Toch was ik binnen een uur een LENS kwijt. Letterlijk half verblind droop ik na de eerste twee uur surfen af. De golven waren hoog en ik heb misschien een halve seconde op mijn surfboard gestaan. Na de lunch besloot ik mijn duikbril mee te nemen om zo ook mijn ogen te beschermen tegen het water. Als een soort Donald Duck liep ik weer ter water. Het viel me direct al op dat de golven 's middags een stuk lager waren en er meer tijd tussen de golven in zat. De duikbril werkte voor geen meter omdat er steeds vocht in kwam. Ik besloot hem af te doen en in het vervolg mijn ogen maar heel snel dicht te doen. Het surfen ging 's middags en een stuk beter en tijdens mijn beste poging ben ik wel 3 seconden blijven staan!!!
Voldaan vertrokken we na de surfles die middag naar REUZE pijlstaartroggen! Onze campingguide vertelde vrolijk dat wij deze pijlstaartroggen gingen lokken met stukjes vis en dat we ze gingen voeren. Oja, we moesten wel een beetje oppassen voor de staart van de rog omdat die nogal giftig is (kleine bijkomstigheid). We kregen allemaal een stukje vis in onze hand gedrukt en wachten gespannen af. En ja hoor: binnen no-time kwam er een super grote pijlstaartrog op de geur van de vis af. Held als ik ben heb ik de vis zo'n 3 meter voordat de rog bij mij was in het water los gelaten en ben ik richting het strand gerend. De rog had wel een spanwijdte van een meter en een enorme staart die boven het water uitkwam. Later kwamen er steeds meer roggen uit de diepte van de oceaan tevoorschijn en heb ik nog een poging gewaagd een stukje vis in de strot van zo'n beest te dauwen. Ik denk dat de rog nu ongeveer een meter voor me zwom voordat ik de vis los liet. Jammer genoeg had ik geen camera bij me tijdens het roggen voeren, dus geen foto's om te laten zien.
's Avonds hebben we de foto's van het surfen bekeken die één van de surfcoaches van ons had gemaakt tijdens het surfen. Ik kwam er niet op voor, maar dat kon me ook niet zoveel schelen omdat ik voor mijn gevoel nog wel een stukje beter kon. Na de foto's bekeken te hebben was het tijd voor een drankje en een dansje. In de plaatselijke supermarkt had ik samen met Julian (Colombiaanse jongen) een sixpack bier gekocht. In onze twee surfgroepen, die ongeveer uit 40 man bestond, zaten heel veel Spanjaarden. Na een aantal lekkere Spaanse hits uit de mobiel van een Spanjaard, werden de nummers steeds onbekender. Ik vroeg of mijn mobiel aan de muziekbox mocht en dat mocht! Na een paar lekkere Engelstalige nummers kwamen Laura (de enige andere Nederlander) en ik op het idee om Cowboys en Indianen van de Dikdakkers te gaan dansen met alle mensen van het surfkamp. Zo gezegd zo gedaan: Laura deed de uitleg en ik het dansje en iedereen deed vrolijk mee. Helaas kon de muziek via YouTube niet zo hard, maar het was echt enorm grappig om iedereen dat dansje te zien doen.
Zondag stonden we op met ZON! Wat een verschil met de dag ervoor. Ditmaal was de andere groep het eerst aan de beurt om te gaan surfen en hadden wij de tijd om de omgeving (nationale park) wat beter te verkennen. Ik besloot in mijn eentje op pad te gaan en kwam al snel bij een klein, verlaten strandje uit. Heel mooi om helemaal alleen op zo'n door natuur omgeven strand rond te lopen en de wind in je gezicht te voelen. Ook heb ik eindelijk weer wat kunnen zingen. Dit doe ik toch minder snel in het bij zijn van andere mensen in een hostel.
Die ochtend ging het surfen fantastisch! Ik heb een paar keer een golf van begin tot het eind gepakt en kon zelfs het surfboard een beetje sturen. Eerlijk gezegd dacht ik dat surfen niet echt voor mij was weggelegd, maar ik vind het toch enorm gaaf om te doen! Het doel van de surfcoaches dit weekend was om iedereen klaar te stomen om het surfen verder zelf te kunnen ontwikkelen. Dit is bij mij zeker gelukt! Ik ken de regels van het surfen, weet waar ik op moet letten als ik ergens ga surfen en het lukt me al aardig om golven te catchen! Wederom maakte één van de coaches foto's van ons tijdens het surfen en ditmaal stond ik er zo'n tienmaal op! De foto's heb ik besteld en zet ik binnenkort op Facebook! De foto's zijn veel gemakkelijker op Facebook te zetten, dan op mijn blog. Dus als je nog geen Facebook hebt en je wilt mijn foto's zien: sign in!
Gister heb ik een chill dagje gehad: uitgeslapen, wasje gedraaid, foto's online gezet, informatie ingewonnen over de rest van Australië. En waar gaan we heen? Het zuiden! Ik vlieg vanavond op Adelaide en wil vervolgens via Melbourne terug naar Sydney trekken om hier Kerst en Oud&Nieuw te vieren!
Tot de volgende blogspot!
Liefs Fabian
17 November 2015 - 19:59
Milou:
Wat een leuk verhaal weer, Fabian!
En dat beleef jij gewoon even, tof!
Blijf lekker genieten! -
18 November 2015 - 21:05
Oma En Opa V't Zand :
Fabian we hebben je hele verslag gelezen.
Wat een belevenis voor jou en dat wij je zo mooi kunnen volgen
Veel liefs Oma en Opa.